150+ reviews in Google met gemiddeld 5 sterren!
Wederom heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Tweede Kamer geïnformeerd over het uitstel van de invoering wet 'bedrag ineens' 2025. Deze wet zou 1 juli 2025 ingaan, wat nu is verschoven naar 1 juli 2026. Tevens is het Nibud bezig met het ontwikkelen van hulpmiddelen om consumenten te ondersteunen bij de beslissing om gebruik te maken van deze wet.
De regeling ‘bedrag ineens’ biedt gepensioneerden de mogelijkheid om op de pensioendatum maximaal 10% van hun opgebouwde pensioen- of lijfrentekapitaal in één keer op te nemen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor gepensioneerden die bijvoorbeeld een grote uitgave willen doen, zoals het kopen van een huis, het betalen van een verbouwing of het doen van een andere belangrijke investering.
Hoewel het opnemen van een bedrag ineens financieel gunstig kan zijn, heeft het ook aanzienlijke gevolgen. Het opnemen van dit bedrag leidt namelijk tot een levenslange verlaging van het resterende pensioen. Bovendien kunnen er fiscale gevolgen zijn, afhankelijk van de hoogte van het opgenomen bedrag en de belastingregels op het moment van opname. Het is dus belangrijk dat consumenten zich goed laten adviseren voordat zij van deze mogelijkheid gebruikmaken.
De invoering van het keuzerecht is al meerdere keren uitgesteld. Oorspronkelijk zou de wet bedrag ineens ingangsdatum zijn op 1 januari 2023, daarna werd dit 1 juli 2024, vervolgens 1 juli 2025, en nu is de datum verschoven naar 1 juli 2026.
Dit herhaaldelijke uitstel heeft te maken met de complexiteit van de regeling en de benodigde tijd om de administratieve- en voorlichtingsprocessen op orde te krijgen. De wet vereist duidelijke en begrijpelijke communicatie naar consumenten. Het is van groot belang dat consumenten goed worden geïnformeerd over hun mogelijkheden en de mogelijke gevolgen van de keuze rondom deze wet.
Het uitstel heeft invloed op de manier waarop wij klanten kunnen adviseren. De overgangsperiode blijft onduidelijk, wat het voor zowel ons adviseurs als consumenten moeilijk maakt om definitieve beslissingen te nemen. Het is belangrijk dat wij onze klanten goed blijven informeren en hen begeleiden in deze complexe situatie. Het uitstel biedt meer tijd voor voorbereiding, maar betekent tegelijkertijd dat de onduidelijkheid voor zowel consumenten als adviseurs langer zal aanhouden.
Omdat de impact van het opnemen van een bedrag uit de pensioenpot ineens groot kan zijn, ontwikkelt het Nibud hulpmiddelen om consumenten te ondersteunen bij deze keuze. De tools moeten inzicht bieden in de financiële gevolgen van de wet bedrag ineens.
Het Nibud schat in dat de ontwikkeltijd van een rekentool ongeveer 8 tot 10 maanden in beslag neemt, afhankelijk van de complexiteit en functionaliteiten. Als de ontwikkeling op korte termijn van start gaat, zouden de tools begin 2026 beschikbaar kunnen zijn.
Gezien de complexiteit van deze materie is het aan te raden om professionele begeleiding te zoeken bij het maken van een keuze. Onze financieel adviseur Niels kan je helpen de voor- en nadelen van de wet ‘bedrag ineens’ goed af te wegen en inzicht te geven in de gevolgen voor jouw persoonlijke financiële situatie. Dit geldt niet alleen voor het nemen van een beslissing over ‘bedrag ineens’, maar ook voor andere aspecten van pensioenplanning en financiële planning bij pensionering.
Laat je ondersteunen door onze Niels in deze zeer complexe, maar ook interessante materie.
Afspraak maken