Google Reviews

100+ reviews in Google met gemiddeld 5 sterren!

Steeds minder nederlanders sluiten een overlijdensrisicoverzekering af – En dat is niet zonder risico

Geplaatst op:14-11-2024

Het Verbond van Verzekeraars is bezorgd over het groeiende aantal mensen zonder overlijdensrisicoverzekering. Hierdoor lopen nabestaanden het risico dat zij de woonlasten niet kunnen betalen, met mogelijk huisuitzetting tot gevolg.

Vooral huurders en zelfstandigen sluiten de polis massaal niet af.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die eenmalig een bedrag  aan nabestaanden uitkeert als een partner komt te overlijden tijdens de looptijd van de verzekering. Het idee is dat dit geld helpt om bijvoorbeeld de hypotheek of andere kosten te dekken, zodat de partner of familie financieel ondersteund is als een deel van het inkomen wegvalt.

“Het niet afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kan daarom een groot risico met zich meebrengen”, zegt Paul Koopman, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Het aantal mensen dat deze verzekering afsluit loopt al een aantal jaar terug. “Dat heeft ermee te maken dat mensen niet graag nadenken over de dood en de eventuele gevolgen ervan. Voordat de Nationale Hypotheek Garantie bestond, werd een overlijdensrisicoverzekering automatisch meeverkocht bij het afsluiten van een hypotheek; dit was toen verplicht.” Die verplichting is inmiddels komen te vervallen, wat zeker effect heeft gehad.

Onderzoek

Een mogelijke oorzaak kan het toenemende aantal eenpersoonshuishoudens zijn. “Voor mensen zonder nabestaanden, zoals een partner of kinderen, is deze verzekering vaak niet relevant, omdat er niemand is om financieel te ondersteunen bij een plotseling overlijden. Maar we weten het niet precies.”

Uit zorg over deze ontwikkeling liet het Verbond van Verzekeraars een onderzoek uitvoeren. Hieruit blijkt dat veel mensen denken dat een overlijdensrisicoverzekering ingewikkeld en duur is; ze schatten de kosten vaak te hoog in en besteden er weinig aandacht aan. Vooral onder huurders is het aantal verzekerden veel lager dan onder huiseigenaren.

Koopman licht toe: “Bij het huren van een woning komt de vraag of je de huur nog kunt betalen als je partner overlijdt vaak niet aan bod. Dit vormt echt een blinde vlek, vooral in deze woningmarkt waar een goedkopere koopwoning vinden bijna onmogelijk is. Als je partner overlijdt en je kunt de huur niet meer betalen, kom je snel in de problemen. Gemiddeld besteden mensen een groter deel van hun inkomen aan huur dan aan een hypotheek, wat de situatie alleen maar complexer maakt.” Daarnaast moeten met name partners van zzp’ers opletten, omdat daar vaak het nabestaandenpensioen ontbreekt.

Overleden

Dat een overlijdensrisicoverzekering juist voor rust kan zorgen, heeft Nicole van Rooijen ervaren. Samen met haar man was Van Rooijen op vakantie op Mallorca, toen hij plotseling kwam te overlijden. “Hij was kerngezond, toch werd hij plots onwel waarna hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar moest ik allerlei papieren invullen waarna ik opeens zijn trouwring en horloge in handen kreeg. Hij bleek een dubbele longembolie te hebben gehad”, vertelt Van Rooijen.

Een paar dagen later vloog ze alleen terug naar Nederland. Door de levensverzekering die zij en haar man vierentwintig jaar geleden op elkaar hadden afgesloten, kon ze samen met hun dochter (21) en zoon (20) in hun huis blijven wonen. Uiteindelijk zorgde de verzekering ervoor dat het financiële zorgen wegnam bij Van Rooijen: “Toen mijn partner overleed, gingen er veel zorgen door mijn hoofd over hoe ik het financieel allemaal moest redden. Door de verzekering kreeg ik duidelijkheid over mijn financiële situatie, kon ik delen van de hypotheek aflossen en de maandlasten verlagen. Ook heb ik wat geld opzij gezet voor de toekomst, zodat ik later aan de hypotheekverplichtingen kan voldoen. Dit geeft me nu financiële zekerheid.”

Financiële Apk/balans Inzicht

Mensen zouden zich bewuster moeten worden van hun financiële situatie. Daarom stelt het Verbond van Verzekeraars een ‘financiële APK’ voor om deze bewustwording te vergroten. Dit idee is oorspronkelijk geopperd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder op de financiële markten, die het ziet als een manier om te voorkomen dat mensen financieel ‘van de weg raken’, legt Koopman uit. “Net zoals je je auto jaarlijks laat keuren om de veiligheid te waarborgen, zou er een systeem moeten komen om mensen financieel op koers te houden.”

Deze financiële APK zou verder gaan dan alleen een overlijdensrisicoverzekering. Het zou ook de aanwezigheid van voldoende financiële buffers voor tegenslagen omvatten, een goed geregeld pensioen en bijvoorbeeld een inboedelverzekering om schade door brand te dekken. Hoewel dit idee nog in de kinderschoenen staat, zijn er al gesprekken gaande met de AFM en Wijzer in Geldzaken om het verder uit te werken.

Van Rooijen sluit af: “Een ongeluk zit in een klein hoekje. Mensen denken er liever niet aan, maar ik raad het iedereen aan. Mijn kinderen waren al hun vader verloren; het huis was hun veilige haven. Als we ook nog hadden moeten verhuizen, had ik dat verschrikkelijk gevonden.”

Wij delen dit idee van het Verbond van Verzekeraars en hebben daarom al jaren ons servicecontract genaamd Balans Inzicht waarmee wij minimaal eens in de 3 jaar alle scenario’s van en met onze relaties doornemen en waar nodig gaten en risico’s indekken door onder andere het sluiten van de benodigde verzekeringen. Hierdoor komen onze relaties niet voor onnodige problemen te staan. Wil je meer weten over ons servicecontract Balans Inzicht en/of overlijdensrisicoverzekeringen neem dan contact op met onze financieel adviseur Niels.

Balans Leeuwarden

Overlijdensverzekering/Financiële APK keuring

BekijkenPijl

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op

Particuliere verzekeringen

Balans Leeuwarden gebouw

Onafhankelijke financiële dienstverlening

Privacybeleid
©2024 Balans Leeuwarden