100+ reviews in Google met gemiddeld 5 sterren!
Wat gebeurt er met jouw digitale bezittingen wanneer je komt te overlijden? Bijvoorbeeld met je Bitcoins, Instagram-pagina of je Spotify-playlist? In deze blog gaan wij hierop in en de uitdagingen die nabestaanden ervaren rondom de digitale nalatenschap.
Onze CD of platencollecties zijn vervangen door Spotify. Onze DVD collectie door Netflix. Boeken downloaden we op een E-reader en auto’s leasen we. Deze verschuiving van eigenaar naar gebruiker heeft consequenties voor onze digitale nalatenschap. Want als gebruiker is het vaak niet mogelijk om een account over te dragen aan nabestaanden. Wanneer wij als gebruiker een nieuwe service gaan gebruiken accepteren we vaak de voorwaarden klakkeloos, maar in de deze kleine lettertjes staat vaak aangegeven dat je als gebruiker het account niet mag overdragen en dat de dood leidt tot een directe beëindiging van de gebruikersovereenkomst.
Digitale tussenpersonen
Maar wie is dan eigenaar van onze digitale leven? Dat zijn de digitale tussenpersonen zoals Facebook, Google, Apple en Microsoft. Ze bieden diensten aan en daardoor bezitten wij niet echt wat we op hun platforms creëren. Nabestaanden kunnen vaak niet zomaar inloggen en de digitale erfenis opeisen. En als ze dit wel proberen bevinden ze zich vaak in een grijs gebied van gebruikersvoorwaarden en privacybeleid.
Privacy en wetgeving
Waarom maken zij het zo moeilijk om toegang te krijgen tot onze digitale erfenis? Privacy. Zelfs na de dood willen ze de gegevens van hun gebruikers beschermen. En hoewel dit lovenswaardig is, roept het ook vragen op over wie nou eigenlijk de controle heeft over ons digitale leven. Wat zegt de wet hierover? In Europa zijn er regels, zoals de welbekende AVG, die de privacy van individuen beschermen, maar de implementatie verschilt per land. En dat maakt het nog complexer.
Daarom is het belangrijk om nu al na te denken over wat er moet gebeuren met je digitale erfenis. Wat kun je doen?
– Stel een contactpersoon aan. Bedrijven als Google, Facebook en Apple bieden de mogelijkheid om een contactpersoon aan te stellen die jouw account kan bewerken/beheren wanneer jij bent overleden;
– Schrijf op wat er met je accounts moet gebeuren als je bent overleden;
– Overweeg een passwordmanager voor je accounts. Met één hoofdwachtwoord kun je dan inloggen op al je accounts. Deze kun je delen met jouw contactpersoon. Dit gaat vaak in tegen de gebruikersvoorwaarden van verschillende bedrijven maar het kan wel enorm veel leed en frustratie besparen.
Het kost wat moeite, maar het kan een wereld van verschil maken voor je nabestaanden.
Digitale vermogen
Problemen met toegang krijgen tot data na overlijden is niet alleen emotioneel maar ook financieel erg vervelend, zo zijn er tegenwoordig tal van mensen die hebben geïnvesteerd in cryptovaluta zoals Bitcoins. Zonder het wachtwoord van jouw digitale portemonnee zullen je nabestaanden nooit toegang krijgen tot dit geld waardoor ze veel geld kunnen mislopen. Het is dus enorm belangrijk nu al na te denken over wat je wil dat er gebeurt met je digitale eigendommen als je komt te overlijden. De wetgeving in Nederland is nog niet zo ver dat alles makkelijk overdraagbaar is, dus ligt de verantwoordelijkheid vooral nu bij jezelf. Hopelijk komt hier in de toekomst een oplossing voor, zodat we zelf meer zeggenschap krijgen over ons digitaal nalatenschap.
Balans de erfrechtspecialist
Het is nooit te laat om actie te ondernemen. Dus laten we onze digitale erfenis zo weinig mogelijk aan het toeval overlaten. Hopelijk helpt deze blog je op weg. Als je nog vragen hebt aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze Paul en Gonda helpen je graag om je financiële toekomst én die van je digitale erfenis veilig te stellen.
Afspraak maken